Duurzaamheid
Wij ondernemen op een duurzame wijze, dat wil zeggen met aandacht voor de 3 p’s: people, planet en profit. In onze bedrijfsvoering houden wij rekening met de effecten op onze werknemers, het milieu en de maatschappij. De doelstellingen van ons bedrijf zijn: kwalitatief goede producten leveren welke op een duurzame manier tot stand zijn gekomen, een bedrijf zijn waar men met plezier werkt en met aandacht voor de zaken die binnen de maatschappij spelen.
Hieronder een aantal voorbeelden van zaken waar wij mee bezig zijn binnen dit kader.
Project Duurzame energie
In het eerste halfjaar van 2021 is een onderzoek opgestart om te kijken op welke manier wij in de toekomst duurzame energie kunnen gaan opwekken. Op deze wijze willen we graag grotendeels zelfvoorzienend worden als het gaat om energie. Op basis van de adviezen uit dit rapport wordt er momenteel een project uitgerold om dit te realiseren.
Project CO2 footprint
Dit onderzoek is in de afrondende fase. De resultaten uit dit onderzoek zullen mede bepalen hoe ons bouwplan voor het komend jaar er uit komt te zien en welke maatregelen wij kunnen nemen om de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk te reduceren en het vastleggen te optimaliseren.
Strategieën
Binnen ons bedrijf en in onze bedrijfsvoering passen wij de IPM strategie en de ICM strategie toe.
De IPM strategie is bedoeld om zo bewust mogelijk om te gaan met gewasbeschermingsmiddelen. De IPM strategie maakt de teelt van gezonde gewassen zo duurzaam mogelijk.
De ICM strategie bestaat uit vijf pijlers. Het gaat dan om: gewasrotatie, robuuste rassen, bodembeheer, monitoring van ziekten, plagen en onkruiden in het seizoen en de gerichte beheersing van ziekten plagen en onkruiden met behulp van beslissingsondersteunende systemen (BOS). Door deze strategieën door te voeren in onze bedrijfsvoering proberen wij op een zo goed mogelijke manier onze gewassen te telen met zo min mogelijk belasting op de omgeving (mens en milieu).
Driftreductie
Onze spuit beschikt over de nieuwste technieken waardoor we tot 25% minder middelen kunnen gebruiken en 99% driftreductie realiseren. Daarmee gaat zo min mogelijk middel verloren en wordt het middel zo gericht mogelijk op de plant gespoten. De keuze van de middelen die we gebruiken, wordt getoetst aan de hand van MBP (milieubelastingpunten: waterleven, bodemleven en grondwater).
Inzet natuurlijke vijanden i.p.v. chemische middelen
Een proef in samenwerking met Agrifirm. Op een aantal percelen hebben wij roofmijten uitgezet. Deze roofmijt is een natuurlijke vijand van de bonenspintmijt en zal zich ermee voeden. Op die manier kan de populatie op natuurlijke wijze worden onderdrukt en blijft de schade in het gewas beperkt. Deze methode wordt gebruikt op onze percelen waar zetmeelaardappels worden geteeld.
Biologische bestrijding
Als het gaat om onze uien, maken wij gebruik van het SIT-systeem. SIT staat voor ‘steriele insecten techniek’. Voor de uienvlieg betekent dit dat er gesteriliseerde mannetjes worden gekweekt die vervolgens in het veld worden uitgezet om de populatie ‘wilde’ uienvliegen onder controle te houden. SIT is een duurzame en goed werkende methode, waarbij geldt: hoe meer mensen meedoen, hoe beter de werking. De Groene Vlieg monitort de populatie uienvlieg middels de ‘witte bekertjes’ die bij de percelen worden geplaatst. De bekertjes worden vervolgens geanalyseerd op het laboratorium van de Groene Vlieg. De steriele insecten zijn met een kleurstof behandeld, zodat deze te onderscheiden zijn van de ‘wilde’ uienvliegen. Op basis van de analyse wordt de inzet van de SIT bepaald.
Beslissings Ondersteunende Systemen
Als maatschap zijnde, maken wij gebruik van BOS-en (Beslissings Ondersteundende Systemen). Dit betekent dat wanneer er een keuze gemaakt wordt binnen het bedrijf, er eerst gekeken wordt of de keuzes gevolgen hebben voor anderen. Op deze manier blijven we bewust bezig met onze omgeving.
AVEBE studiegroep
Tevens nemen wij deel aan een studiegroep van AVEBE om de teelt van zetmeelaardappelen te optimaliseren. Het verminderen van de CO2 uitstoot en een minimale belasting van het milieu staan in deze studiegroep centraal.
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen
Projecten die continu lopen binnen ons bedrijf, denk aan kruidenrijke akkerranden en wintervoedselveldjes. Tegenwoordig heel gewoon maar ons bedrijf was één van de eerste die mee deed aan deze projecten, toen nog een pilot vanuit Brussel.
Continu aandacht hebben voor…
voldoende gewasrotatie, het gebruik van robuuste rassen, organische stofbalans, stikstof, gewasdiversiteit, goed bodembeheer, gebruik van BeslissingsOndersteunde Systemen) etc.
Dit is slechts een greep uit de vele zaken die voortdurend onze aandacht hebben.
Wij willen niet alleen zeggen dat we duurzaam werken en met oog voor het milieu maar we willen dit ook aan kunnen tonen. Wij hebben ons daarom vrijwillig laten certificeren (zie Certificaten) en we kunnen vol trots zeggen dat we met vlag en wimpel zijn geslaagd!