Beschrijving
Aardappelzetmeel…. Heeft u zuivelproducten, snoep, soep, sauzen, noedels, vullingen, gebakken producten, snacks, vlees, dranken in huis? Of papier? Of lijm? De kans is groot dat u meer producten in huis heeft waar aardappelzetmeel in verwerkt wordt dan u waarschijnlijk dacht. Naast zetmeel wint AVEBE ook eiwit uit de aardappelen en is daarmee wereldwijd toonaangevend.
Lang voordat het zetmeel bij de fabriek aangeleverd is en word verwerkt tot een product bij u in het kastje, is bij ons reeds het plan gemaakt voor de volgende teelt. We hebben pootgoed besteld (wij kopen alleen gecertificeerd pootgoed aan, verbouwen het niet zelf), hebben de benodigde onderzoeken laten doen om te kunnen bepalen waar het beste welk ras geteeld kan worden en wat de behoeften van dat ras op dat perceel zijn (denk aan dierlijke bemesting, aaltjesbestrijding, bladmeststoffen, spoorelementen, etc.). Zodra alles in gereedheid is gebracht beginnen we halverwege april met het poten van de aardappelen. Het grootste gedeelte doen we zelf, de rest wordt door een loonwerker gedaan. Wij hebben gekozen voor directe rug opbouw bij het poten, dit scheelt een werkgang. Ons streven is elk jaar om alle gewassen voor 1 mei “in de grond te hebben” zodat we het aantal groeidagen maximaal kunnen benutten. Daarbij zijn we uiteraard erg afhankelijk van het weer, soms lukt dit dus wel en soms lukt dit dus niet. Eenmaal gepoot, worden de aardappelen nauwkeurig in de gaten gehouden. Wat is de stand? Komen ze mooi egaal op? Hebben we de onkruiddruk onder controle? Op welke manier gaan we dit bestrijden? Hebben de aardappelen geen gebrek aan het een of ander? Zijn er geen ziektes, schimmels of plagen? Deze monitoring gebeurt visueel, door onszelf en door teeltbegeleiders maar ook door ondersteunende middelen zoals bladsapanalyses of door bijzonderheden voor te leggen aan het Hilbrands Laboratorium. Zo proberen we de meest optimale omstandigheden te creëren zodat de aardappel zich maximaal kan ontplooien. Vanuit AVEBE krijgen we een planning toegestuurd wanneer we aardappelen moeten leveren. Dit gebeurt rechtstreeks vanaf het land maar we bewaren ook aardappelen zowel voor de korte als de lange bewaring. Het komt regelmatig voor dat we de vorige oogst aan het afleveren zijn vanuit de schuur terwijl we op hetzelfde moment aardappelen aan het poten zijn voor de nieuwe oogst. Het rooien van de aardappelen doen wij zelf. Wij maken hiervoor gebruik van een zelfrijdende 4-rijige DeWulf Kwatro op rupsen. Met kippers vervoeren wij de aardappelen vervolgens naar de bult of naar de schuur van waaruit ze door de vervoerder worden opgehaald en naar de fabriek worden gebracht.
Heeft u extra capaciteit nodig bij het rooien van de aardappelen? Laat het ons weten, wij helpen graag! Kijk ook eens bij het kopje Loonwerk voor de mogelijkheden..